ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ВОДНО-БОЛОТНИХ УГІДЬ

golovna2 лютого – Всесвітній День водно-болотних угідь (World Wetlands Day). Цього дня 1971 року в місті Рамсар (Іран) було підписано Конвенцію про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення, головним чином, як середовище існування водоплавних птахів. З того часу вона носить назву Рамсарської конвенції, метою якої є збереження і раціональне використання водно-болотних угідь.

Водно-болотні угіддя можуть бути морськими або прісноводними, внутрішніми або прибережними, природними або створеними людиною.

Прісноводні водно-болотні угіддя – це річки, озера, ставки, заплави, торфовища, болота, трясовини.

Морські водно-болотні угіддя – гирла річок, частини морського узбережжя, що затоплюються під час припливів й осушуються під час відпливів, солоноводні болота, мангрові ліси, лагуни, коралові рифи, молюскові рифи.

Серед водно-болотних угідь, створених людиною, – ставки для розведення риби, рисові чеки (заливні поля), водосховища, солепромислові водойми.

Водно-болотні угіддя мають велике економічне, культурне, наукове та рекреаційне значення. Вони відіграють значну роль в екосистемі, оскільки є важливим джерелом прісної води та середовищем для проживання багатьох водоплавних тварин і рослин, впливають на зменшення повеней, продукують кисень, допомагають у боротьбі зі змінами клімату.

На офіційному сайті Рамсарської конвенції зазначено, що на 2 лютого 2020 року в Україні нараховується 50  водно-болотних угідь міжнародного значення,  загальною площею –  802 604 га. За їх кількістю Україна разом із Францією посідають 5 місце в Європі та 8 у світі.

01До переліку таких угідь належить водно-болотне угіддя «Заплава Десни», площею 4 270 га, що розташовано в межах Шосткинського району Сумської області та Новгород-Сіверського району Чернігівської області. Водно-болотне угіддя  являє собою широку заплаву р. Десна з численними старицями, заплавними озерами з розвинутою прибережно-водною рослинністю, торфовими болотами і луками, невеликими ділянками заплавних лісів. Це забезпечує належні умови для відтворення місцевої водно-болотяної фітофауни, а також іхтіофауни, зокрема рідкісного виду з родини осетрових – стерляді. Слід зазначити, що східна частина угіддя в межах Сумської області входить до складу національно-природного парку «Деснянсько-Старогутський». Це одна з найбільш збережених ділянок долини р. Десна на території України. 

Ряд водно-болотних угідь Сумської області є перспективними для визнання Рамсарською конвенцією як міжнародні, серед них: заплава середньої частини р. Псел (Ворожбянське), заплава р. Сула, верхів’я р. Битиця (Вакалівське), заплава р. Ворскла.

Заплава середньої частини р. Псел (Ворожбянське) площею  4 860 га знаходиться на території Сумського району.

Комплекс заплави та надзаплавної тераси р. Сули, довжиною 80 км та  площею 10 598 га, займає частину Сумського та Роменського районів.

Вакалівське водно-болотне угіддя площею 1 500 га. являє собою заліснені пагорби, розсічені системою перезволожених та заболочених ярів. Більша частина верхів’я р. Битиця вкрита заболоченими вільшняками, з невеликими заплавними болотами та озерцями. У цій місцевості також зустрічаються перезволожені луки. Є тут і гідрологічна пам’ятка природи місцевого значення – «Джерело Вакалівське».

Водно-болотне угіддя заплави р. Ворскли, що розташовано в межах Охтирського району, має площу 13 500 га. Територія заплави представлена збереженим природним меандровим річищем, типовими ландшафтними елементами з характерною рослинністю. Значну площу водно-болотних угідь займають луки з рідкісними представниками флори та фауни.

Та з кожним роком кількість боліт, малих річок, заплавних луків, плавнів та мілководних водоймищ скорочується. Водно-болотні угіддя зникають утричі швидше, ніж ліси. А рослини і тварини, що залежать від їх існування, звісно, перебувають під загрозою зникнення.

Отже, ми маємо усвідомити важливість припинення їх руйнування, необхідність розумного та раціонального використання. Захист та відновлення водно-болотних угідь є запорукою збереження біорізноманіття, оскільки майже 40 % усіх відомих людству видів рослин та тварин оселяються саме в їх межах. Важливо берегти джерела прісної води та збалансовано їх використовувати.

Саме тому, Всесвітній день водно-болотних угідь – дата календаря, що покликана привернути увагу громадськості і урядів різних країн світу до цінності водно-болотних угідь, їх важливості для забезпечення сталого розвитку людства та збереження біосфери в цілому.

Водночас, це унікальна можливість привернути увагу педагогів та учнів до біорізноманіття водно-болотних угідь Сумської області та його стану,  активізувати зацікавленість заходами щодо підтримання життєво важливих середовищ існування водоплавних птахів, особливо в зимову пору року, коли вони є для них важливим джерелом ресурсів живлення та місцями зимівлі.

Здійснити віртуальну подорож водно-болотними угіддями України можна за посиланням: https://ecoaction.org.ua/vodno-bolotni-uhiddia.html.

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO