ҐРУНТ ЯК ГОЛОВНЕ ДЖЕРЕЛО БАГАТСТВА НА ЗЕМЛІ

golovnaЩороку 5 грудня, за підтримки продовольчої і сільськогосподарської організації ООН, відзначають Всесвітній день ґрунтів (World Soil Day). Це свято є своєрідним проявом важливості ґрунтів для людини.

Основна мета заходу – об’єднати людей задля захисту природних ґрунтів від виснаження, руйнації, деградації та з метою відтворення їх родючості. Це – нелегка та водночас благородна і потрібна справа.

Ґрунт – це тонкий поверхневий шар земної кори, що складається з 45 % мінеральних речовин, 25 % води, 25 % повітря і 5 % органічної речовини.

Ґрунт справедливо називають головним багатством держави та планети, адже своїм існуванням він забезпечує життєдіяльність людей та всіх інших живих організмів. Головною, надзвичайно цінною властивістю, є його родючість, що впливає на якість життя на Землi.

Ґрунт – земельний ресурс, що є особливо важливим для сільського, водного, лісового та інших видів господарства. Він є невичерпним природним ресурсом, що має вирішальне значення у світовому виробництві продуктів харчування. Підраховано, що 95 % нашого продовольства виробляють безпосередньо чи опосередковано на ґрунтах.

За площею орних земель, із розрахунку на 1 жителя, Україна посідає четверте місце у світі, 2/3 площі її сільськогосподарських угідь зайнято чорноземами, які за природною родючістю є найкращими. За цим показником Україна є четвертою в світі після Російської Федерації, США і Китаю.

Починаючи з 2014 року, Україна незмінно входить до п’ятірки світових лідерів за експортом зерна. Так, за статистичними даними Міністерства сільського господарства США, у 2020 році Україна посідала друге місце за обсягом експорту ячменю, четверте – кукурудзи, п’яте – пшениці.

Це робить Україну одним із гарантів продовольчої безпеки у світі. Експорт сільськогосподарської продукції та продовольства – важлива стаття  валютного виторгу держави. У 2021 році частка від їх продажу у валютній скарбниці України становила 27,7 млрд дол. (41 % від вартості загального українського експорту).

Водночас, навмисна спроба Росії використати продовольство як зброю у війні, розв’язаній проти України, спричинила загрозу голоду в країнах Азії та Африки, що значною мірою залежать від поставок українського зерна. Покращенню продовольчої безпеки у світі сприяло відновлення експорту сільськогосподарської продукції України з морських портів Чорного моря.

Нині прямі збитки сільському господарству України, спричинені війною, сягають 6,6 млрд доларів, непрямі – 34,25 млрд доларів. Заміновано понад 170 тис. км² території, що становить 30 % земельної площі країни, а це – майже дві Австрії. Однак, українські сапери ведуть активну роботу в звільнених від російської окупації регіонах щодо розмінування території.

Ураховуючи значущість ґрунту для людини, його незмінну роль у забезпеченні продовольчого достатку та ліквідації загрози голоду, відзначення Всесвітнього дня ґрунту сприяє підвищенню поінформованості населення про цей важливий ресурс та необхідності його збереження, охорони й раціонального використання.

Про те, як бойові дії руйнують українські ґрунти можна ознайомитися за посиланням: https://eco.rayon.in.ua/topics/531138-pole-bolyu-yak-boyovi-dii-ruynuyut-ukrainski-grunti.

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO