Регіональна конференція «Краєзнавчі діалоги: Сумщина у сув’язі тисячоліть»

5Головна21 квітня 2021 року в Комунальному закладі Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти на онлайн платформі Teams у рамках відзначення 30-ліття незалежності України  була проведена регіональна конференція «Краєзнавчі діалоги: Сумщина у сув’язі тисячоліть». Організатором науково-педагогічного заходу стала кафедра соціально-гуманітарної освіти.

Організаційним комітетом регіональної конференції цей захід розглядався як складова освітньої місії СОІППО:

науково-практична конференція

  • дієвий майданчик для неформальної освіти педагогів Сумської області;
  • ресурс із популяризації передового педагогічного досвіду шляхом упровадження інноваційних технологій (і, насамперед, ІКТ) краєзнавчому компоненті освіти з формування соціально-громадянських і фахових компетентностей;
  • засіб об’єднання учителів різних навчальних дисциплін через залучення краєзнавчого компоненту у зміст навчально-виховної роботи з метою реалізації інтегрованого навчання на засадах компетентнісного підходу;
  • профорієнтаційне позиціонування СОІППО в освітньому просторі Сумської області.

У конференції взяли участь науковці й  освітяни з Києва й усіх регіонів  Сумської області. До «Краєзнавчих діалогів…» долучилися партнери Інституту: співробітники музеїв і бібліотек  із Сум і  з Лебедина.

Дослідницькі (теоретичні і практичні) та презентаційні матеріали учасників заходу були структуровані  за  тематичними панелями і секціями:

Панелі: Теоретико-методологічні питання освітньо-краєзнавчої діяльності в контексті Нової української школи;

Ресурси краєзнавства у формуванні соціально-громадянських і фахових компетентностей учасників освітньої діяльності: пошук, досвід, рецепція.

Секції:

  1. Шкільне краєзнавство: аксіологічний та методологічний аспекти;
  2. Елементи краєзнавства в контексті Нової української школи;
  3. Питання інтеграції краєзнавчих досліджень при викладанні предметів соціально-гуманітарного напряму;
  4. Краєзнавство у позашкільній освіті;
  5. Формування ключових компетентностей здобувачів освіти засобами краєзнавства.

У роботі конференції взяли участь через онлайн платформу Teams і надіслали матеріали 85 учасників.

Привітав учасників «Краєзнавчих діалогів…» і провів пленарне засідання ректор КЗ СОІППО доктор історичних наук, професор кафедри соціально-гуманітарної освіти, доцент Ю. Нікітін.

З доповіддю «Особливості інтеграції краєзнавчих питань при викладанні предметів соціально-гуманітарного напряму»  на конференції виступила Євтушенко Раїса головний спеціаліст відділу змісту освіти, мовної політики та освіти національних меншин МОН України. У виступі було висвітлені особливості інтеграції краєзнавчих питань при використанні предметів соціально-гуманітарного напряму. Було презентовано та обговорено  основні питання типової освітньої програми для 5-9 класів закладів загальної середньої освіти, а саме:

  • вимоги до осіб, які можуть розпочати навчання за освітньою програмою базової середньої освіти;
  • загальний обсяг навчального навантаження (в годинах), його розподіл між освітніми галузями за роками навчання.

У виступі доктора історичних наук, професора кафедри соціально-гуманітарної освіти, доцента Нікітіна Юрія ґрунтовно висвітлені питання  культурно-просвітницької діяльності органів міського самоврядування Полтавської, Харківської та чернігівської губерній у ІІ половині ХІХ с.

Салата Оксана, завідувач кафедри історії України Київського університету імені Бориса Грінченка, доктор історичних наук, професор, виступила з темою «Застосування інформаційно-комунікативних технологій у вивченні краєзнавчого матеріалу». Доповідач наголосила на тому, що при дистанційному навчанні доцільно використовувати інформаційно-комунікативні технології, а саме: мультимедійні презентації, проведення онлайн-екскурсій, створення віртуальних музеїв краєзнавчого характеру, онлайн-конференції, інтерактивні навчальні кейси-технології та інше.

Виступ Демиденко Надії, кандидата історичних наук, старшого наукового співробітника, завідувача кафедри гуманітарних дисциплін Сумської філії Харківського національного університету внутрішніх справ, був присвячений  творчій діяльності уродженця Роменщини видатного українського  етнографа, музикознавця, педагога Климентія Квітки.

Завідувач науково-експозиційним відділом історії краю з найдавніших часів до початку ХХ ст. КЗ СОР Сумський обласний краєзнавчий музей Конотоп Аліна розповіла про роль краєзнавства у формуванні основних компетентностей здобувачів освіти нової української школи на прикладі роботи Сумського обласного краєзнавчого музею.

Нікітіна Ірина, консультант Центру професійного розвитку педагогічних працівників Сумської міської ради, виступила з темою «Створення краєзнавчого кластеру в рамках Сумського міського краєзнавчого проєкту «Краєзнавчий путівник Сумщиною».

На другій тематичній панелі «Ресурси краєзнавства у формуванні соціально-громадянських і фахових компетентностей учасників освітньої діяльності: пошук, досвід, рецепція» було заслухано й обговорено 12 презентаційних виступів педагогів, бібліотекарів, краєзнавців Сумської області. Найбільшого професійного і краєзнавчого  зацікавлення  викликали  виступи-презентації:  Калашник Тетяни, учителя історії КУ Сумської ЗОШ І-ІІІ ст. №6 про ефективність застосування краєзнавчих ігор в освітньому процесі; Котенко Світлани, учителя історії Кровненського закладу ЗСО Миколаївської сільської ради Сумського району про висвітлення проблемних питань історії на основі використання проєктної методики  (на прикладі історико-краєзнавчої експедиції «Пік репресій. Доля пересічного громадянина»); Лисого Ігоря, керівника гуртка «Юні журналісти-краєзнавці» Конотопської станції юних туристів  про реалізацію військово-патріотичного проєкту «Пам’ятаємо героїв» як інноваційного ресурсу з  вивчення новітньої історії рідного краю; Шеденко Ніни, вчителя української мови та літератури, та Шеденка Олексія, вчителя трудового навчання, географії Берестівської ЗОШ І-ІІІст. Липоводолинської селищної ради про реалізацію унікальної інтегрованої  мистецької програми «Проєкт арт-пам’ятки Липоводолинщини. Локація №2 – Ющенківка»; Малиш Ольги, завідувача відділу краєзнавчої літератури і бібліографії КЗ СОР «Сумська обласна універсальна наукова бібліотека» про підготовку краєзнавчого тематичного збірника «Шевченківські лауреати –уродженці Землі Сумської, його структуру, зміст і форми презентації.

За підсумками роботи регіональної конференції «Краєзнавчі діалоги: Сумщина у сув’язі тисячоліть» буде упорядковано електронний  збірник матеріалів (доповідей, виступів і презентацій). Він буде розміщений на сайті КЗ СОІППО.  Організатори конференції щиро вдячні учасникам заходу, сподіваються у продовженні  спільної педагогічної і краєзнавчої діяльності. 

 

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO