ІСТОРИЧНИЙ МАРАФОН

105 листопада 2020 року на базі КЗ Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти відбулася Всеукраїнська науково-практична інтернет-конференція «Сумські історико-краєзнавчі студії». Стан «червоної зони» диктує свої умови проведення масових заходів. Натомість, він не здатний зупинити інтерес до наукової праці й проведення форумів – платформ, де дослідники мають змогу обмінюватися корисною інформацією, ідеями, результатами наукових пошуків (благо, таку можливість надають сучасні інтернет- та телекомунікаційні технології). Саме такий захід за ініціативою інституту в співдружності з іншими організаторами – Національною спілкою краєзнавців України, Сумським міським об’єднанням громадян «Фонд підтримки інформаційних проектів «Алгоніка» – відбувся 05 листопада поточного року.

Інститут завжди був інтегрований в краєзнавчі дослідження. Про це свідчить як плідна праця на цій ниві не одного покоління активних учасників краєзнавчого руху – П. Сапухіна, О. Філатової, Г. Локощенка, С. Ніколаєнко, Ю. П’ятаченка, – так і ініціативи організації та проведення різноманітних краєзнавчих заходів (круглих столів, форумів, конференцій), що особливо пожвавилися з 2010 року. Зокрема, минулого року відбулася однойменна з нинішнім заходом конференція регіонального рівня.

Цьогорічна конференція вже набула значення всеукраїнської і цілком виправдала свій статус. До «Студій» долучилися дослідники не лише Сумщини, але й Києва, Дніпра, Запоріжжя, Чернігова, Полтави, Харкова, Ніжина, Житомира, Херсона, Чернівців, Кропивницького, Дрогобича, Коростишіва (Житомирщина). Один учасник представляв м. Мінськ (Республіка Білорусь). Примітний різноманітний склад учасників за зайнятістю – ознака популярності краєзнавства на різних рівнях фаховості дослідників – учні, студенти, аспіранти, учителі, викладачі коледжів, інститутів та університетів, наукові співробітники музеїв та Інституту історії України Національної академії наук України, нарешті, вільні від освітньої чи культурної сфери дослідники.

З вітальним словом виступив ректор КЗ СОІППО, доктор історичних наук, доцент Юрій Нікітін, який відзначив актуальність конференції для досліджень молодих науковців, які, до речі, брали активну участь у жвавому обговоренні питань, що висвітлювалися, а саме: історіографічні та джерелознавчі проблеми регіональних досліджень; біографічні та генеалогічні дослідження; археологія Сумщини; історія освіти Сумської області; історія населених пунктів Сумщини; історичні процеси на Сумщині.

Привітавши учасників конференції з різних міст та областей України, проректор з наукової роботи КЗ СОІППО, кандидат педагогічних наук, доцент Сергій Грицай відмітив актуальність запланованої до обговорення проблематики в контексті концепції Нової української школи – виховати патріота, новатора, особистість.

У якості традиції закріплено правило розпочинати основну частину конференції її наймолодшим учасником. Цього року ним виявилася учениця Великописарівської спеціалізованої школи І–ІІІ ступенів імені Героя Радянського Союзу І. М. Середи, слухачка Сумського територіального відділення Малої Академії Наук України, вихованка гуртку «Народознавство» Великописарівської станції юних натуралістів Наталія Коноз. Актуальні й подекуди болісні питання розвитку історичної науки в Україні (фінансові обмеження організації історичних досліджень, спізнення формування деяких наукових інституцій, брак уваги до історичної науки з боку держави та громадянського суспільства тощо) підняв завідувач відділу української історіографії Інституту історії України Національної Академії Наук України, заступник голови Національної спілки краєзнавців України, член-кореспондент Національної академії педагогічних наук України, доктор історичних наук, професор Олександр Удод. Особливо він наголосив на необхідності істориків виходити в публічний простір і пропагувати свій доробок громадськості. Цікаві доповіді стосувалися біографічних досліджень. Зокрема, представлена незалежним дослідником, доктором історичних наук Світланою Іваницькою спільно з Тамарою Демченко праця – «Сергій Єфремов у контексті доби: пошук оптимальної моделі політичної біографії», доцентом кафедри історії України Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка, кандидатом історичних наук Віктором Грінченко «Маловідомі факти біографії та творчості Михайла Чигирина (за матеріалами газетної періодики часів німецької окупації)», учителем історії Чернеччинської загальноосвітньої школи І–ІІІ ступенів (опорного закладу освіти) Чернеччинської сільської ради Охтирського району Сумської області Зоєю Бордун «Петро Болбочан та державотворчі змагання на Охтирщині у березні-квітні 1918 року». Важливі аспекти джерелознавства в сфері історико-церковних досліджень на прикладі церковних парафій Сумського полку акцентував доцент кафедри історії Національного університету «Києво-Могилянська академія», доктор історичних наук Володимир Маслійчук. Звісно, все це вибіркове згадування повідомлень (безпосередню участь у заході взяли 30 з 80 учасників) і жанрові обмеження інтернет-публікації не дають змогу одразу згадати всіх безпосередніх учасників.

Визначною подією цьогорічної конференції стало призначення ректора КЗ СОІППО, доктора історичних наук, доцента Юрія Нікітіна керівником Сумської обласної організації Української академії історичних наук.

Захід, який пані Світлана Іваницька влучно назвала історичним марафоном, тривав понад п’ять годин, які, щоправда, для його учасників промайнув доволі швидко – карантин зумовив певний голод на фахове спілкування. Теплі відгуки про захід з боку кліоманів підтвердили його успішність, що надихає організаторів на подальше проведення конференції, яка, упевнені, відбуватиметься щороку. У 2021-му, сподіваймося, вона відбудеться в очному форматі.

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO